středa 6. dubna 2016

Anarchisté opět v Praze - máme se jich bát?


Pravidelní čtenáři JP si jistě pamatují, že na podzim minulého roku Prahu poctila svou přítomností skupina několika Jiných, kteří odsuzují Dohodu. Nejspíš si vzpomenete i na to, že tito tzv. anarchisté na nějakou dobu násilím převzali vydávání JP a unášeli členy hlídek.
Nyní se do Prahy vrátili a já považuji za svou povinnost pojmenovat to, co dělají, čím vyhrožují a jak se chovají, aby nejen hlídky, ale i běžní Jiní věděli, s kým mají co do činění.
Myslím si, že není zapotřebí panikařit. Myslím si, že rozhodně není nutné přestat v nejbližších dnech vycházet z domova. Myslím si, že není třeba mít strach – stačí být obezřetný. Ostatně, proto jsem se rozhodla vydat i tenhle článek – já sama se jich nebojím, ale jsem ostražitá. Byť jsou tihle lidé prachsprostí teroristé, lze se jim bránit.

Co jsou vlastně zač?

Na podzim přijelo z Německa celkem pět teroristů. Prvním z nich je vlkodlak Alex Laser, který zažil bombardování Drážďan za druhé světové války – z této zkušenosti vychází jeho pevné přesvědčení, že lidské technologie jsou už na takové úrovni, že začaly být nebezpečné pro Jiné. Rád vám o svém traumatu z mládí bude vyprávět, i když se ho nezeptáte nebo projevíte nezájem.
Další je Herr Doktor – člověk, kterému se dostanete pod ruce, pokud z vás anarchisté budou chtít dostat nějaké informace nebo prohlášení působením fyzické bolesti. Rád má při práci puštěnou vážnou hudbu – mezi jeho nejoblíbenější skladby patří Vivaldiho Čtvero ročních dob.
Posledním anarchistou, kterému se budu více věnovat, je Josef K. Pravděpodobně pochází z Čech (což vyvozuji z faktu, že na rozdíl od ostatních nemá iritující němesky pžisfukh). Jde o hlavního ideologa skupiny – je naprosto přesvědčen o své pravdě a když se opravdu snaží, tak místy dokáže člověka donutit aspoň přemýšlet o tom, co říká o Dohodě. Zajímalo by mě, zda je jméno, kterým se představuje, záměrnou narážkou na Kafku, nebo jde o shodu okolností.
Nakonec uvedu dvě členky této buňky, o kterých toho příliš mnoho nevím: vědmu Zirru (nenapravitelnou kleptomanku – jistě, vědmy kradou, to víme všichni - ale tolik?!) a proměněnku, jejíž jméno si nepamatuji. Na druhou stranu, kdo potřebuje jméno, když se dokáže změnit v lemura.

O co jim jde?

Jak už jsem uvedla, mají strach z lidí, ačkoliv je považují za méněcenné - myslí si, že lidé jsou nebezpeční hlavně svými technologiemi. Z tohoto strachu vyplývá jejich touha svrhnout Dohodu, ukázat lidem, že Jiní existují a že umějí věci, kterých lidé nejsou a nikdy nebudou schopni.
Domnívám se, že anarchisté se budou pokoušet nabrat v Praze další členy. Proto varuji všechny, kteří snad někdy pocítili byť jen špetku nesouhlasu s Dohodou či s institucemi, které tato listina ustanovuje, aby si dobře rozmysleli, zda je teroristická rétorika natolik dobrá, aby ospravedlnila vraždy, které jsou odhodláni spáchat.
Právě anarchisté jsou zodpovědní za smrt Denního hlídkaře Františka Počty. Právě anarchisté jsou zodpovědní za masivní čerpání, které proběhlo včera večer v Holešovicích. A je to právě tahle skupina, která se tak brutálně radikalizovala - jsou odhodlaní udělat cokoliv pro to, aby dohnali obě pražské hlídky k rozpadu.


Ano, Dohoda může být stará. Může být zkostnatělá. Může mít nepříznivé efekty, můžeme mít pocit, že je potřeba ji revidovat, updatovat, aktualizovat. Ale žádný z těchto důvodů přece nemůže být omluvou pro chladnokrevné vraždění.
Každopádně říkám: nebojte se jich, jen si na sebe dávejte pozor. 

9 komentářů:

  1. No dobře, já se tedy bát nebudu. Ale už to vidím, jak když mě takový šmejdi napadnou (protože si budou myslet, že jsem hlídkař asi), se o sebe nějak postarám a na to konto přikvačí zásahovka těch našich kaubojů celá nadržená se mnou vypisovat hlášení o nepovolený proměně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velká dohoda naštěstí říká, že máte právo užít magie i bojové proměny k ochraně svého života, zdraví a majetku, takže každého případného "kauboje" můžete v takovém případě poslat k šípku

      Vymazat
    2. A když mě ti anarchisti sejmou, zvednete mě?

      Vymazat
  2. A co teda máme dělat, když se nám nelíbí, jak Dohoda funguje? Můžeme si někde stěžovat, dá se to změnit nebo pro Prahu dohodnout výjimka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-DDDDDDD Ty jsi dobrej! 900 let stará ústava totalitního režimu, pak přijde nějakej špinavej pražák a řekne Prostě to změníme!

      Vymazat
  3. Dokáže si někdo přečíst ten odstavec Co jsou vlastně zač, aniž by si přitom nezavzpomínal na Srstku a Chcete mě? :-D

    OdpovědětVymazat
  4. A co mají ti anarchisti zrovna proti Praze? Dohoda přece platí všude, tak proč musí prudit právě tady?

    OdpovědětVymazat
  5. Není možné, aby je Hlídky nedokázaly chytit, se vší tou analytikou, věštěním a vůbec. Spíš to vypadá, že je úmyslně nechávají běhat a škodit, aby pak samy mohly prosadit "přísná bezpečnostní opatření", zakázat všechny rituály, kouzla a další věci, co se jim nehodí do krámu. No považte, tvrdí, že Počtu zvedli, ale u kohokoliv dalšího se kroutí a vymlouvají. A to video s Počtou bylo utnuté skoro hned potom, co ho podřízli. Co když to bylo narafičené a potom, co vypnuli kameru, ho hned nějaký hlídkař zase oživil?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víte, já proti dobrému ,,hejtu" nic nemám, ale připadá mi trošku za čáru zpochybňovat něčí smrt.
      A taky ještě pořád nemám dojem, že by nám někdo něco zakázal, protože kdyby nám chtěli něco zakázat, tak tuplem začnou s těma hůlkama a amuletama a očividně se to pořád nestalo, takže váš koment je trochu z cesty.

      Vymazat