sobota 9. dubna 2016

Holešovice - Civilní válka, nebo velké divadlo?

Rozhovor s předním politologem a odborníkem na mezinárodní vztahy prof. Tomášem Svěceným

JP: Pane profesore, pražským veřejným míněním v poslední době hýbou především události v Holešovicích. Co si o nich myslíte Vy jako politolog?

TS:  Ty události vypadají navenek vskutku znepokojivě. Když se však na ně podíváme blíže a zkusíme si je věcně rozebrat, můžeme dojít k poměrně překvapivým závěrům.
   Na první pohled by se běžnému obyvateli Holešovic z některých zpráv mohlo zdát, že žije skoro na pokr aji civilní války či dokonce že už snad tento konflikt probíhá. Toto úterý jsem se osobně šel projít po Holešovicích, abych se o situaci přesvědčil na vlastní oči. Očekával jsem, že téměř na každém holešovickém rohu budu potkávat skupinky ozbrojených Světlých a Temných, kteří se vzápětí do sebe pustí. K mému překvapení jsem normálně procházel ulicemi a na Jiného jsem téměř nenarazil. Tedy pokud nepočítám příslušníky Hlídek, které jsem za tu cca hodinovou procházku potkal asi pětkrát.
   Nabízí se logicky otázka, kdo a co šířením takovýchto poplašných zpráv sleduje …

JP: A máte ohledně toho nějaké vysvětlení?
TS:  V první řadě si asi musíme položit otázku, komu by případná panika a vyvolávání sporů mezi holešovickými rezidenty mohla prospět. V této souvislosti je zajímavá nedávno zveřejněná výroční zpráva českých bezpečnostních složek o rostoucím vlivu některých zahraničních mocností na našem území. Dle těchto informací zpravodajské služby těchto států přes své pracovníky významně zintenzivnily svoji aktivitu v ČR. Jejich vycvičení specialisté se obvykle vydávají za příslušníky diplomatického sboru své ambasády nebo se jinak snaží splynout jako běžní rezidenti s místním obyvatelstvem. Obecně disponují velmi štědrými fondy, které hojně využívají k podpoře místních komunit. Například u čínské a ruské ambasády se uvádí, že se jejich diplomatické sbory za poslední roky až ztrojnásobily. Otázkou je, co je důvodem takového markantního nárůstu počtu pracovníků, když je intenzita diplomatických vztahů téměř beze změn.
   Scénář je už vyzkoušený a osvědčený a vykazuje stále stejné znaky. Nejdříve se zapojit jako podporovatel do místních prospěšných aktivit, štědře se uvést a vytvořit si určité jméno a kontakty. Následuje navázání sympatizantů a vytvoření určité formálnější organizace. Dalším bodem je právě vyvolávání chaosu, vymezení se proti stávajícím autoritám a následná nabídka svého řešení.

JP: A hrozí něco takového i nám, v Praze?
TS:   Tady, v Praze, už jsme naštěstí za ta léta na ledacos zvyklí. Proto věřím, že už si většina místních obyvatel vytvořila na podobné vlivy cosi jako určitou formu imunity a že všechna podobná „zaručená řešení“ budou posuzovat obyčejným selským rozumem a zvažovat, komu ve finále především mohou prospět a komu uškodí. Není nic jednoduššího, než se na situaci ve své čtvrti zeptat svých dlouholetých sousedů - tedy někoho, koho už znám velmi dobře. A komu mohu skutečně věřit.

12 komentářů:

  1. Přesně tak pane profesore. Já tady ty sověty nechci. Ať si táhnou zpátky na Sibiř!

    OdpovědětVymazat
  2. Ty tomu vůbec nerozumíš ty prašivej vořechu! Starej Gribi je super. Ten nám všem tady zachrání. Za jeho vlády bude líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby tady ten přistěhovalec Gribojedov nedělal, co tady dělá, Franta mohl být pořád ještě na živu. Tohle mu nikdy neodpustím.

      Vymazat
    2. A nezapomínej na Vladimíra, Milana, Jaroslava a Jiřího. Ty chladonokrevně zavraždil také.

      Vymazat
    3. To byli ale jen špinavý upíři. Ti nikomu nechybej.

      Vymazat
    4. Tobě možná nechyběj kokote, ale mě jo. Míla byl můj kamarád blbečku. Nebyl to žádnej rváč ani násilník, jen slušnej hodnej jinej.
      Návíc než se tady obejvil ten rusák, tak se v Praze takhle nevraždilo.

      Vymazat
  3. Vzhledem k tomu, že jsem studoval Politologii a mezinárodní vztahy také a stále při službě studuji další obor, zabývající se bezpečností, navíc téma ruského vlivu a hybridní války řešíme v poslední době pořád, nedá mi to, abych se nevyjádřil. S vaší analýzou situade nesouhlasím, našel bych několik sporných bodů. 1) ruský vliv se u nás zaměřuje na ekonomiku, energetiku, vědecko-technickou oblast a získání informační převahy v souvislosti s válkou na Ukrajině 2) snaha přímo získat území se týká zemí, které mají přímou hranici s Ruskem, kvůli snaží logistice atd. To se Prahy netýká 3 ruští zpravodajci spolupracují hlavně s místními proruskými/protizápadními skupinami, než že by vstupovali do místně prospěšných aktivit. 4)Rusové používají k rozpoutání chaosu mezi různými "povstalci" svoje vlastní lidi ze speciálních jednotek. Věřte mi, hlídkoval jsem v Holešovicích a Jiné Specnaz jsem tam nepotkal. 5) Proruské jednotky a povstalci se primárně zaměřují na klíčové body cizího státu: infrastrukturu, pořádkové složky, vojenské jednotky atd. V Praze se nic takového neděje, resp děje se něco jiného. 6) Ruské aktivity jsou obvykle doprovázeny masivním mediálním pokrytím a propagandou. Ani to zde není patrně.
    Celkově si myslím, že důvod pro situaci v Holešovicích je potřeba hledat někde úplně jinde
    Müttermüller (NH Praha)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře ty, je to nesmysl, házet to na rusy. Za to si můžem sami, všechno, co se děje, je jen logické vyústění dlouhodobě nevyrovnané situace.

      Vymazat
    2. Müttermüllere, pěkně si tě rusák zaplatil. Kolik jsi dostal za tenhle propagandistický blábol ty studovanej.
      Měl by ses kouknout na to, jak vám během nepokojů mizej a chcípaj hlídkaři a pak tu něco žvanit o tom, jak z toho nikdo neprosperuje ty bezpečácký vzdělanče.
      A zasekl se ti CapsLock? Venku tě je vždycky slyšet do vedlejší čtvtě když "pracuješ".

      Vymazat
    3. Tvoje bába studovala politologii muttermullere. A navíc je tak tlustá, že zasahuje do všech hladin šera najednou

      Vymazat
  4. http://www.googleforidiots.com/readme.swf

    OdpovědětVymazat