neděle 3. dubna 2016

Pražané musí sami vědět, co chtějí a co jsou ochotni riskovat - rozhovor s R. Jičínským, historikem pražských událostí

JP: Pane Jičínský, co říkáte na současné pražské události, jmenovitě na nepokoje v Holešovicích a okolí?

Rudolf Jičínský: Jsem tím, přirozeně, znepokojen. Realita je prostá: Světlí i Temní musí společně žít v jednom městě a platná Velká dohoda určuje, že mezi námi vládne trvající příměří. Braní spravedlnosti do vlastních rukou byl, z hlediska historie, vždy špatný nápad, nikdy to nepřineslo nic jiného než krev a bolest a navíc: od toho tu máme policii, tedy hlídky. Každý si také, jakmile začne mít podobné nápady, musí spočítat, co doopravdy riskuje: inkvizici. Jakmile výtržnosti dosáhnou rozměrů větších, než hlídky zvládnou, vloží se do věci ona – a to pak zpravidla mrzí všechny zúčastněné. I to by poučenější jedinci měli vědět a chápat. Nejsme přece na Divokém západě, že...

JP: Takže byste radil...?
 
Jinčínský: Především se zamyslet. Jedna z nejstarších otázek v dějinách zní: Cui bono? V čí prospěch neboli komu to pomůže, kdo a jaké záměry sleduje? Rád bych místním Pražanům připomněl to, co obvykle pravidelně opakuji návštěvníkům svých přednášek: nikdo, kdo v posledních letech přijel do Prahy a začal zde vyvolávat rozbroje mezi místními, tím nesledoval jejich dobro. Vždy sledovl své vlastní. Ostatně, stačí navštívit některou z mých příštích přednášek, tam uvádím příkladů až až...

JP: Domníváte se tedy, že za vším stojí nějaký vliv cizího původu?

Jičínský: No určitě. Jednak, místním podobné záškodnické činnosti nebo navádění k nim vždy přinesly jen potíže. Praha je krásné, tajuplné město a přitahuje kontroverzní jedince z celého světa. Cizinu také dráždí určitá nezávislost, s níž hrdí Pražané vždy vzdorovali tlakům ze západu i východu. Opravdu o ni chceme přijít a stát se hříčkami v rukou cizích manipulátorů?

A za druhé, za normálních okolností, až na běžné životní trable všedních rozměrů, je Praha místem, kde spolu domácí žít dokáží. Vzpomeňme třeba série nepokojů před dvěma lety, které dosáhly celoevropského rozměru a které lidová mluva zpravidla označuje jako „válku Jiných a hlídek“ – a celé to začalo v návaznosti na události na východě, v Rusku a sousedních zemích, které se pak staly roznětkou a ohniskem šíření. Tehdy přece pražské hlídky i obyvatelstvo tohoto města nadále dodržovaly Dohodu, zatímco jinde se tomu tak nedělo a dokonce byly některé její články dočasně zneplatněny. Dodnes nám mnozí zahraniční návštěvníci tento mimořádný akt závidí. A to si nyní necháme vzít, protože někdo začne navádět k rozbrojům? To by bylo opravdu pošetilé...

A našly by se další příklady, jen nechci příliš zdržovat, a proto znovu odkáži na své přednášky. Zkrátka platí, že já osobně bych na návody „na řešení problémů“ z úst cizinců, kteří neznají toto město a nežijí zde nebo jen krátce pobývají, hleděl s krajním podezřením. Je snadné přijít a začít kázat: nové koště vždy dobře mete. Otázkou ovšem je, co všechno taky smete...
 
JP: Děkujeme za vaše postřehy.

Jičínský: Já děkuji za váš zájem.

24 komentářů:

  1. a dozvime se taky na tech prednaskach, co se stalo s jezisem? prej je mrtvej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro zájem o tuto tématiku bych doporučil zejména otevřené přednášky na Universitě Karlově, konkrétně pak na půdě Filosofické fakulty, Fakulty humanitních studií, Katolické teologické fakulty, Evangelické teologické fakulty a Husitské teologické fakulty.

      Vymazat
    2. A můžeme se jich tam otevřeně zeptat, jak to zapadá mezi Jiné a zda náhodou Ježíš při své první návštěvě Země nebyl také Jiný?

      Vymazat
    3. Máte-li i jen elementární znalost Velké Dohody, což Vám vřele doporučuji, neb její neznalost neomlouvá, musíte vědět, že vámi navrhované jednání by bylo jednoznačným porušením utajení světa Jiných a jako takové by bylo i potrestáno. Osobně bych Vám pak doporučoval nesnažit se spojovat svět Jiných s lidskou mythologií; kvůli válkám před vznikem Velké Dohody se nám pro takové studium nezachovaly žádné spolehlivé prameny.

      Vymazat
    4. Hele a ty spíš v knihovně, nebo máš doma video?

      Vymazat
  2. Správně pane Jičínský, jsem ráda, že to konečně někdo řekl! Komu jinému ten rus asi prospívá než sobě! Dokud nepřišel, tak se nám tu žilo dobře!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Vážený pane jičínský, vaše teorie je pěkná. V praxi jsme ale mohli na tuctech případů vidět, že pokud někdo kryje pražské lumpy, zločince a podvodníky, jste to právě Vy a vaši kolegové z DH. Nejinak je tomu i s touto upíří mafií, která už za ty roky získala praxi, jak podlézat hlídkám a budovat si PR obětí. Je smutné, že Světlí rovnají svoji páteř až díky někomu, kdo přijel odjinud, ale pořád lepší, než nic. Prohlašovat je za fanatiky jen proto, že nejsou profesionální rektální alpinisté a navíc v nich vyplouvá na povrch roky potlačovaná frustrace, není nic jiného než demagogie - jako jsou ostatně celé tyhle stránky Jiné "Pravdy". No tipněte si sám, kolik příspěvků a komentářů už bylo za poslední rok smazáno, protože se nezamlouvaly Temnému establishmentu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážený pane,
      troufám si tvrdit, že za poslední rok jsem smazala jen několik málo komentářů, které obsahovaly buď podivný spam, nebo pocházely od skupiny, která před několika měsíci násilím získala přístup k vydávání JP.
      Pořád ještě jsem nezávislá novinářka a pokud bych jí nebyla, tak by to tady vypadalo úplně jinak. To, že jsem Temná, nemá nic společného s mou novinářskou činností - konec konců, pokud JP čtete pravidelně, tak víte, že o sobě říkám, že jsem víc novinářka než Jiná nebo Temná.

      Vymazat
    2. No ty seš dobrá! Paní (nebo slečno, ať jsem politycky korektní) "pořád ještě" nezávislá novinářko, můžeme se teda zeptat, co se stalo s tím mrtvym hlídkařem? Není tu ani parte, jak se za to styděli. Nebo kuňknout o tom Ježíšovi, kvůli kterýmu ho zabili?

      Vymazat
    3. hodte sem nekdo link na to video, to bylo husty

      Vymazat
    4. František Počta byl zachráněn. Jiný, který si říkal Ježíš nebyl zabit, ale spáchal sebevraždu, nebyl zabit.

      Václav Polák,
      Člen triumvirátu, člen DH Praha

      Vymazat
    5. @unknown: Ježíš, že spáchal sebevraždu? Ještě mi řekněte, že se pověsil na dřevo jako kacíř! To už spíš uvěřím v existenci vlkodlaka-vegetariána!
      Ale aspoň víme, že vrah jednoznačně nebyl křesťan.

      Vymazat
    6. dam 200e nejakymu vestci nebo komukoliv jinymu kdo to vysetri. hlidkam neverit!

      Vymazat
    7. Přijde vám v pořádku, že zachránili Počtu - asi vzkříšením, protože s tím, co mu na tom videu provedli, by nic nesvedl žádný léčitel - ale s Ježíšem nebo s Tomášem Potužníkem je to ani nenapadlo?

      Vymazat
    8. @random civilista:
      To chcete říct, že když jde o hlídkaře, tak se prostředky najdou, ale jamile zemře obycčejný, zákona dbalý Jiný, tak ho chtějí zpopelnit? Hele, to si nesmíme nechat líbit!

      Co se domluvit na nějaké demonstraci?

      Vymazat
    9. Na to kašlete, ještě by vám přišili 17d)

      Vymazat
    10. Vždyť to už padlo, že Hlídky zneužívají pravomoci. Nedalo by se s tím obrátit na Inkvizici?

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Smazáno bylo video s dosti nechutným obsahem, a to proto, že zákeřným zbabělým zmrdům (kterými tzv. anarchisté jsou) se nemá dělat reklama. S potěšením uvítám, když si mě najdete a osobně mi ukážete tu svou nezávislost, odvahu a sílu. Rovněž jsem připraven ústně a osobně dalším osobám, které zde vykřikují nijak nepodložená a většinou dosti nepravdivá obvinění, osobně cokoli objasnit a vysvětlit. Také si myslím, že se nikoho z přítomných křiklounů ve skutečnosti nedočkám. A to proto, že jste mizerná bandička zbabělců, která tak maximálně ubližuje slabším.

    Bez libovolné úcty
    Rudolf Jičínský

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klídek starouši, prej máš něco se zdravím, tak ať ti nerupne cévka ;-D

      Vymazat
    2. Ono se to hezky káže o tom, jaké je srabáctví mlátit slabší, když je někdo pražská Alfa!

      Vymazat
    3. Ještě jste zapomněl dodat, že jejich dovednost hraní počítačových her je na velmi nízké úrovni a že jste včerejší noc strávil obcováním s jejich matkami. To jim teprve ukáže ;-)

      Vymazat