pátek 21. listopadu 2014

Na východní frontě klid

Útoky, vzpoury, divoký východ
Všichni asi víme, co se stalo loni v srpnu. Všichni jsme o tom slyšeli, všichni jsme o tom s někým mluvili a někteří jsme na to snad už i trochu pozapomněli. Ale co se to vlastně stalo?

V srpnu 2013 došlo dohromady ke dvěma útokům, z nichž první se odehrál v Minsku.
24. srpna 2013 v brzkých ranních hodinách zaútočila NH Minsk pod vedením Antona Goroděckého a několika dalších silných Světlých z NH Moskva na DH Minsk. Spojené síly NH vyvraždily DH Minsk, a výrazně oslabily DH Moskva a Kyjev, které do Minsku přišly Temným pomoci s obranou.

Tato událost zasáhla celý svět Jiných neskutečnou silou. Anton Goroděckij, který stál v čele útoku, byl (a stále občas je) Světlými nazýván hrdinou a Temnými zase vrahem. Pokud mezi Temnými a Světlými byla nějaká snaha o sblížení a navázání lepší spolupráce, tento moment zbavil obě strany chuti v takových pokusech pokračovat. V celém regionu východní Evropy docházelo po několik dlouhých měsíců k povstáním a vzpourám proti chování Světlých, které se často pohybovalo na hranici porušení utajení našeho světa.

O pár dní později na mírové jednání v Paříži zaútočili neznámí pachatelé. Zabili tehdejšího Nejsvětlejšího světa, mága von Kissela, jeho zástupce Pierra Jacotaye a Inkvizitora Johna Frazera. J. P. Proust, řečený Vandragon, v té době Představený DH, útok přežil.

Zodpovědnost a mírová jednání
V červnu 2014 Anton Goroděckij pod tíhou zodpovědnosti rezignoval na post zástupce Nejsvětlejšího v Moskvě, ale Boris Ignaťjevič, řečený Geser, ji odmítl. Goroděckij proto nadále zůstává ve své funkci a kromě jiného přislíbil, že se zasadí o potrestání válečných zločinců.
Podle Goroděckého Rusko přijímá zodpovědnost za neštěstí v Minsku, hájí se ale tím, že chyby se staly na obou stranách.
„Pokud budeme nadále hluší a slepí ke svým protějškům, můžeme v budoucnu očekávat podobné incidenty, které mohou vést k ještě ničivějším následkům, než jakým čelíme dnes,“ vyjádřil se Goroděckij.

22. srpna se v Minsku sešly špičky Hlídek i Inkvizice a konečně zahájily mírová jednání.
Podle mluvčího moskevské Noční hlídky Dmitrije Orlova se na summitu o tzv. Minské krizi sešli Geser, Goroděckij a nově zvolený Představený DH William Scarlett O ́Hara, řečený Cú Chulainn, a dále Představený NH Bastien Le Fevre, řečený Fierabras.
O'Hara prohlásil, že nejdůležitějším cílem jednání je ukončit krveprolití a zahájit hledání politického kompromisu. Dále řekl, že je nezbytně nutné okamžitě se vypořádat se všemi, kteří svými činy v takové míře porušovali Velkou Dohodu. Hodlá z viníků udělat exemplární případy pro ty, kdo by měli v budoucnu podobné nápady podporující nevraživost mezi Světlými a Temnými.

Nejvyšší představitelé Hlídek spolu s Inkvizicí připravili seznamy Jiných, kteří se účastnili útoků a jsou označováni za válečné zločince. Dalším bodem jednání bylo vytvoření pátracích skupin, které budou spolupracovat při zatýkání obviněných. Tyto byly ustanoveny 26. října 2014 a od té doby jsou v terénu a hledají zločince. Ve fázi rozhodování je stále ještě možnost přístupu veřejnosti na soudní procesy se zatčenými.

Nakonec to tedy vypadá, že když jde opravu do tuhého nebo když se stane něco skutečně hrozného, dokáží Hlídky spolupracovat vlastně docela bez problémů. Jediné, co teď zbývá, je čekat na dopadení válečných zločinců a sledovat procesy, které jim snad vyměří dostatečný trest.
Otázkou stále ještě je i osud Antona Goroděckého, vůdce útoku na DH Minsk. Dovolí mu Geser nakonec odstoupit? Nebo dokonce skončí v soudní síni po boku svých kolegů i protivníků?

Denisa Lávková, šéfredaktorka

Žádné komentáře:

Okomentovat