pátek 28. dubna 2023

Školení DH: Dodržování Dohody nebo indoktrinace civilistů?

(AV) V úterý proběhlo ne až tak veřejné školení DH, které mělo údajně za cíl naučit civilisty, jak se vyhýbat problémům, kde začínají a končí práva jednotlivce a jak se bránit v případě, že toto bezpečné soužití někdo poruší. Na školení jsme se samozřejmě chtěli podívat, abychom o tomto setkání mohli přinést informace všem obyvatelům Prahy, ale Nejtemnější Václav Polák redakci sdělil, že DH chce "vytvořit bezpečný prostor pro sdílení osobních zkušeností civilních temných" a nabídl mi, že se na průběh školení mohu zeptat po jeho ukončení.

Vyrazila jsem proto na štáb DH, abych si pohovořila přímo se svolavatelem školení, operativcem Sherdem.

(AV) Co vás vedlo k uspořádání veřejného školení?
 
(S) Jak už jsem říkal v tom inzerátu, nedávné události. Potkali jsme několik civilních Jiných, kteří si nadělali víc problémů, než bylo nutno. Například dvakrát na výjezdu v nedávné době někoho napadlo, že by byl velice dobrý nápad, ať už z toho, či jiného důvodu, mi vrazit Šerou dýku mezi žebra, v jednom z těch případů dokonce zezadu.
 
(AV) Co bylo obsahem školení?
 
(S) Víceméně to bylo o právech jednotlivce, protože o tom ta Temná strana, alespoň tedy za mě, je. Nebudeme jim zakazovat věci, které by jako neměly dělat, pokud k tomu není dobrej důvod, třeba Velká Dohoda. Každý Jiný, má nějaká práva, ať už je to mnohokrát omílaný paragraf o ochraně života, zdraví, majetku, na druhou stranu některá práva tam nejsou, třeba naběhnout na hlídkaře, protože ten se představil.
Měl jsem podobný nápad už dříve, protože většina, nebo nemalá část, delikventů netuší, že dělá něco špatně. Jsou samozřejmě ty, které již mají nedobré úmysly a jsou dost nepoučitelní. Ale viděli jsme i poměrně velké velké množství delikventů, kteří buď byli nuceni platit zásahy nebo byli obžalováni, nebo jenom zadrženi a obtěžováni.
 
(AV) Čím si to vysvětlujete, že se v Praze pohybuje tolik civilistů, kteří nemají o tak zásadních věcech vůbec ponětí? Znamená to, že Pražané nejsou zcela v bezpečí?
 
(S) Rozhodně bych netvrdil, že Pražané nejsou zcela v bezpečí, už jenom z toho prostého důvodu, že máme tu hlídky, které se o bezpečí Pražanů starají. Takže pokud nastane nějaký problém nějaký konflikt, cokoliv, je velice reálná šance, že hlídky tam budou v rámci vteřin. Občas dokonce i s předstihem. Troufnu si tvrdit, že hlavně díky naší práci Pražané jsou mnohem více v bezpečí, než kdybychom to nebyli.
 
(AV) Kdo tedy může za to, že se pohybovalo po Praze hned několik Jiných, který neměli tušení, jak se chovat?
 
(S) Je možné, že to byl nějaký zkrat. Je možné, že nevěděli nebo byli špatně nainstruováni, třeba nově proměněný upír. Mohlo to být v pohroužení smyslů, opilých delikventů jsme tu měli poměrně velké množství jednu dobu. Nemyslím si, že tam je nějaký jeden konkrétní důvod.
 
(AV) Máte v plánu podobná školení opakovat?
 
(S) Pokud o ně bude zájem, tak upřímně nemám problém, ty materiály stále mám. Obraťte se případně na štáb DH.

Podle DH se školení týkalo dodržování Dohody a práv a povinností jednotlivce, s praktickými příklady zkušených operativců. Máme ale i jiný pohled na věc, k redakci se totiž doneslo anonymní udání od jednoho z účastníků. Údajně bylo účastníkům sděleno, že je obecně známo, že Temní civilisté jsou zbytečně provokováni a šikanováni Noční Hlídkou. Cílem školení prý bylo u návštěvníků zvýšit bojovou připravenost a naučit je kouzla, která mají používat na operativce NH v případě šikany, na kterou bylo opakovaně upozorňováno. Tuto možnost jsem prověřovala u vedoucí PR oddělení pražské DH Dominiky Vörösmarty-Konrádové, ta řekla: "O tom nic nevím, vůbec se mi to nezdá. Ta přednáška byla stavěná tak, abychom vysvětlili Temným v Praze, které to zajímá, jak si vykládat Velkou Dohodu a jak ji dodržovat. Mobilizace civilních Temných není na programu, myslím si, že je to tak to poslední, co potřebujeme." Dozvěděla jsem se také, že může jednoznačně a stoprocentně vyloučit, že se tam v určitou chvíli hovořilo o NH jako o možném problému, na který by bylo vhodné útočit.

Obrátila jsem se také na Kristu Černou, abych zjistila, jestli je chování hlídkařů NH Praha problematické. "Naprosto odmítám, že by se z naší strany dělo jakékoli nevhodné chování. Často vycházíme při výjezdech Temným vstříc. Pokud mají nějaký problém, tak jim ho pomůžeme vyřešit, pošleme je domů a dáme jim extra náhrady, aby si žili dobře a nedělali problémy. Možná radikalizace civilních Temných. jejich vyzbrojení a nabádání k nespolupráci s Noční Hlídkou mne velmi znepokojuje."

Zeptala jsem se také, jestli se chystá nějaké školení pro Světlé civilisty. "Rozdělovat Jiné na Světlé a Temné mi přijde mi rasistické, pokud bychom dělali nějaké školení, nevidím důvod, proč by mělo být jen pro Světlé, protože to napomáhá radikalizaci a polarizaci. Nechci k tomu jakkoli napomáhat. Pracujeme na zachování klidu a míru v Praze, kdyby někdo potřeboval extra náhrady, tak jsme ochotní kooperovat a vydávat je. Stále se na nás mohou obracet všichni Jiní bez ohledu na svou barvu."

V tuto chvíli není zcela zřejmé, jak školení skutečně probíhalo, protože se o jeho průběhu dozvídáme pouze z doslechu. Jisté je, že pokud někdo v pozici moci, třeba hlídkaři (nebo samozvaný odborník ohánějící se bílým pláštěm) vůči civilistům, prohlašuje, že se něco nějak děje, je iluzorní si představovat, že si někteří Pražané nezačnou i korektní jednání hlídek vykládat jako šikanující. Zároveň se stále více ukazuje, že je důležité jednat maximálně otevřeně, snadno se tak předejde domněnkám a dezinterpretacím.

23 komentářů:

  1. Takze anonymni udani nekoho, kdo tam nebyl. Nejaky svetly ublizeny z toho, ze nebyl pozvany bude hazet hnuj. Proc by Denni meli delat praci za Nocni? At si nocnici udelaji svoji prednasku pro svetle. Nechcete tyhle nekompetentni pisálky vyhazet?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Von by jim tam nikdo příčetnej pak nezůstal.

      Vymazat
  2. LOL nevime co se stalo ale to nam nebrani o tom divoce spekulovat XD XD XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to pravda ale mohla by být!

      Vymazat
    2. A moji postel navštívila Krista!

      Vymazat
    3. Hej kámo, seš tou Kristou celkem posedlej, najdi si pomoc.

      Vymazat
  3. Is it just me, nebo je z JP najednou tendenční bulvár?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No rozhodně má tendence jít do kopru.

      Vymazat
  4. Záměrné nepochopení důležitosti bezpečného prostoru pro sdílení traumatizujících zkušeností a označování podobných praktik za rasismus a segregaci s implikací, že může jít o utajené spiknutí s cílem zneškodit stávající řád, je učebnicovou ukázkou dezinformačního myšlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne asi tyvole, novinářka v podstatě považuje, aby na psychologickou schůzku pro oběti znásilnění pozvali znásilňovače. Jsem upírka, kdykoliv musím kvůli práci zavítat do Holešovic, mám strach o vlastní život. Bydlí tam tací, kteří by proměněnce nejraději vyhladili.

      Vymazat
    2. Merhan, ethan, propan, butan, brontosaurus, orangutan. Škola, základ života.

      Vymazat
    3. Čím větší jazykový korpus ovládáš, tím méně ti paradoxně lidé rozumí. Nicméně pokud to měl být primitivní stěr, byl by efektivnější bez toho překlepu. 🤣

      Vymazat
  5. Světlo a temnota nejsou rasy vy prasečí hlavy a jalový hovniválové. Tak jakej rasismus. Jestli si Krista myslí že tu mlátíme černochy (nebo že černoši mlátěj bělochy) tak teda už jako že nevím

    OdpovědětVymazat
  6. Proč Jiná Pravda pořád ryje do toho, co dělá Denní Hlídka... oh wait, Světlý novináři. Bias jak hovado.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale světlo = dobro, musíme těm novinářům věřit. Tma = zlo. Jasněže jsou zaujatí, zlo musíme zadupat do země.

      Vymazat
  7. vsak se rikalo ze bude mobilizace a tet to tuvidime do haje s hlidkama a jedno kteri barvi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty bedno tupá, nauč se nejdřív česky, než začneš cokoliv komentovat.

      Vymazat
  8. A co taková shoda přísudku s podmětem, vy zhovadilá nenovinářská prasata! Ani iDNES nedělá tolik pravopisných chyb! Kdo vám dělá korektora? Klidně na něj tu povolenku obětuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidite dh vas mobilizuje pudete bojivat na vychod

      Vymazat
  9. Zavítala jsem snad omylem na stránky Blesku? Tenhle článek má obdobnou důvěryhodnost.

    OdpovědětVymazat
  10. Tyjo v tech komentech fakt dostavate cocku. Mozna by jste se měli zamyslet, co pisete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta čočka přijde v podstatě kdykoliv, když nějaký novinář napíše cokoliv proti zájmům DH. Čím to jenom bude?

      Vymazat
    2. Že nic jinýho už skoro nepíšou?

      Vymazat